Sång som friskvård

Sjung ut, Sjung dig friskare, Körsång på jobbet… Det finns många namn på de sångaktiviteter, som jag har på olika arbetsplatser.

Alla kan sjunga. Likaväl som i stort sett alla kan gå, så kan alla sjunga. Om du vill lära dig att gå på ett nyttigt sätt, t ex med stavar, så lär du dig det – du bara utvecklar ditt sätt att gå, så att det blir nyttigare. Likadant är det med sången – jag lär ut ett sätt, så att alla vet att de kan sjunga. Däremot kan du kanske inte hålla ton eller sjunga rent med en gång, men efter ett tags träning kan du det också.

När många sjunger tillsammans skapas det energier, som är bra för hälsan. Nyttan med detta är likartad med meditation – tiden finns inte för en stund, pulsen minskar, andningen blir lugnare och djupare och mer hälsobringande, eftersom man får i sig mer syre och man får en bättre blodgenomströmning. Detta är resultatet av när man sjunger tillsammans – inte när man sjunger själv eller lyssnar på musik.

Den ultimata sånggruppen är den, där både vana och ovana körsångare blandas. Då får de vana dela med sig av sin säkerhet och nybörjarna får ta emot. Gruppkänslan stärks och rollerna suddas ut.

Samhället behöver körsång med god klass, men samhället skulle må mycket bättre om alla stannade upp en stund nu och då och brast ut i gemensam sång.

Min metodik går ut på att sjunga i olika stämmor med hjälp av melodier, som var för sig låter som en egen sång. Jag hittar på dem själv. Dessa sånger lägger jag till kända melodier, så kan de som vill sjunga denna kända melodi och de som vill ha lite mer utmaning får sjunga mina nya melodier. Om någon är duktig på noter och är van att sjunga i kör, får den personen en stämma att sjunga efter noter. Resultatet kan bli en fyr-femstämmig sång – men även tvåstämmiga sånger låter bra. Detta innebär att alla kan vara med – ingen är för dålig.

Samhället behöver körsång med hög klass men samhället behöver också de energier som bildas då många sjunger tillsammans – KRAVLÖST.

PåLaGomera håller jag kurser en gång om året. Där har jag hyrt en lägenhetslänga med 2-3-rumslägenheter. Detta ligger i Vueltas. Varje lägenhet har vardagsrum, toalett, badrum, fullt kök, balkong med utsikt över takåsarna, hamnen, havet och den lilla billösa gatan nedanför. I samma hus ligger den lilla resebyrån LaPaloma samt en mysig bar där man kan äta frukost. På kvällarna kan man äta goda middagar på små fina restauranger om du inte själv vill laga din mat i lägenheten.

Kursen är må-fr kl 10-12 samt 16-18. Lördagen är ledig.